Pilot De Groene Plaatsmakers Den Bosch 2021-2022

De Groene Plaatsmakers is jongerengedreven: het is van en door jongeren met impact voor ons allemaal. Met De Groene Plaatsmakers brengen we de werelden van de leefomgeving, natuur, duurzaamheid, (publieke) gezondheid bij elkaar. Door een lokale aanpak waarbij we mét jongeren aan de slag gaan. Zij zijn de Groene Plaatsmakers.

Tijdens de pilot werkten we met een team van 14 groene plaatsmakers variërend van 17 tot 26 jaar. Een enthousiaste en gedreven groep jongeren die hun talenten, vaardigheden en kennis onbaatzuchtig inzetten. Op vrijwillige basis, naast school, studie en werk hebben zij hun tijd en energie gestoken in hun eigen en elkaars ideeën en initiatieven. Dit omdat zij een betekenisvolle bijdrage willen leveren aan een natuurrijke, gezonde en toekomstbestendige stad. Zij hebben in anderhalf jaar zo’n 450 Bossche jongeren, 90 inwoners en zo’n 25 maatschappelijke partners en bedrijven betrokken bij hun plannen. Met hulp van velen hebben we ideeën tot werkelijkheid laten komen!

De jeugd heeft de toekomst! En daarom ontwikkelden Sanne Hiemstra en Roos Sohier in 2020 een aanpak om samen met jongeren de leefomgeving groener, duurzamer en gezonder in te richten. Onze aanpak is gehonoreerd door het innovatiefonds van de GGD Hart voor Brabant waarmee in 2021 onze eerste pilot kon starten. Alice Korsch verrijkte als lokale teamcoach de aanpak met haar ervaring met community building en jongerenparticipatie. Nature for Health was onze kennis- en adviespartner in deze pilot.

Alle blogs en nieuwsberichten over de pilot staan hieronder (de meeste recente staan bovenaan). Het is een mooie en inspirerende impressie van alle activiteiten en initiatieven die de jongeren van april 2021 tot en met december 2022 hebben ondernomen. 

 

Afsluiting pilot

Dankzij het innovatiefonds van de GGD Hart voor Brabant kregen we in 2021 een geweldige kans om onze eerste pilot met De Groene Plaatsmakers uit te voeren. We gingen in april 2021 aan de slag met een groep enthousiaste en gedreven jongeren. Deze jongeren wilden hun talenten ontwikkelen en inzetten voor meer natuur in de stad. Dit deden zij op vrijwillige basis naast school, studie en werk. Zij zetten hun tijd en energie in omdat zij een betekenisvolle bijdrage willen leveren aan een natuurrijke, gezonde en toekomstbestendige stad. 

Lees meer »

Plantdag Tiny Forest!

Wat een feest! Vrijdag 25 november was de dag waar we zo naar uit hebben gekeken: de plantdag van ons Tiny Forest! Met 200 leerlingen van basisschool De Kameleon hebben we maar liefst 600 bomen aangeplant in de wijk de Vliert samen met IVN Natuureducatie, de gemeente 's-Hertogenbosch, basisschool De Kameleon, hoveniersbedrijf Idverde en veel vrijwilligers.

Lees meer »

Onderzoeken en ontwerpen

Het Tiny Forest is een groot project waar veel doorzettingsvermogen en een langere adem voor nodig is. De Groene Plaatsmakers organiseren het proces van onderzoek, ontwerpen en aanleg van begin tot het einde. Zij krijgen daarbij ondersteuning van Robbert Hesen, projectleider van IVN Natuureducatie Zuid-Nederland. Een mooie samenwerking die gesteund wordt door de Provincie Noord-Brabant en de gemeente ’s-Hertogenbosch.

Lees meer »

Onthulling logo De Groene Plaatsmakers

Tijdens ons oogstfeest op 10 maart onthulde Ronja Ehlers, één van onze talentvolle deelnemers, ons nieuwe logo.  Ronja is vorig jaar afgestudeerd als Illustrator/animator. Haar specialiteit: illustreren en slow animation. Zij maakte voor De Groene Plaatsmakers dit prachtige ontwerp voor onze informatieborden. 

Lees meer »

1 jaar onderweg

In april 2021 zijn we met De Groene Plaatsmakers in ’s-Hertogenbosch van start gegaan. We zijn nu bijna een jaar onderweg. Dat willen we samen met de deelnemers en alle meedenkers, meedoeners en meemakers vieren! Dit feestje organiseren we op 10 maart tussen 16.00 en 18.00 uur in de Pleitzaal van Huis73.

Lees meer »

Tiny Forest Project

De Groene Plaatsmakers hebben een nieuw project opgepakt in samenwerking met IVN Natuureducatie en de gemeente ’s-Hertogenbosch. We gaan een Tiny Forest® aanleggen! 

Lees meer »

Ontwerpsessies Faunatoren

De Groene Plaatsmakers hebben niet stilgezeten de afgelopen weken. Het project Faunatoren ging in volle gang door; we hebben weer een paar ontwerpsessies achter de rug. Helaas moest dit allemaal online vanwege de strengere Corona-maatregelen. Maar ja, stil zitten was geen optie. Dus dan maar doen wat wel kan. 

Lees meer »

Terugblik Young Climathon

Vrijdag 10 december organiseerden we in samenwerking met stichting Technotrend en het Ds. Pierson College de Young Climathon Den Bosch. Deze Climathon was een vervolg op de activiteiten die we op de dag van de duurzaamheid in oktober organiseerden. Daar kan je hier meer over lezen. 

Lees meer »

Fleurop Zuid

Fleurop Zuid: een initiatief van een stoere jonge vrouw om haar wijk op  te fleuren met vrolijke balkonmoestuintjes. Vorige week donderdag 28 oktober 2021, werden heel wat flatbewoners aan de Gestelseweg in Den Bosch verrast met vrolijke balkonbakken met eetbare kruiden. De Groene Plaatsmakers hielpen initiatiefnemer Yussra met het uitvoeren van haar idee om haar wijk op te fleuren en te vergroenen. Een inspiratievol voorbeeld waar de wereld een beetje mooier, groener en gezonder van wordt!

Lees meer »

Oproep aan de wethouder

De Groene Plaatsmakers vragen Mike van der Geld, wethouder Duurzaamheid, Leefomgeving en Klimaat om met de gemeente 's-Hertogenbosch mee te doen aan De Groene Stad Challenge 2021. Via de Groene Stad Challenge ontvangt de gemeente gedurende 3 jaar veel inzicht in de staat van ons groen in de gemeente met behulp van allerlei data. Deze inzichten kunnen we gebruiken om specifieke plekken en buurten samen groener, gezonder én duurzamer te maken. 

Lees meer »

Dag van de Duurzaamheid op het Ds. Pierson College

Afgelopen vrijdag 8 oktober was het de Dag van de Duurzaamheid. De Groene Plaatsmakers organiseerden een geslaagde actie met zo'n 130 leerlingen van het Ds. Pierson College in Den Bosch. Deze actie was de kick-off van hun betrokkenheid bij de ontwikkeling van het gebied rondom Station Oost.  De Gemeente 's-Hertogenbosch wil in dit gebied zo’n 1.800 tot 2.100 woningen realiseren en heeft hierbij duurzame, groene én gezonde ambities. De Groene Plaatsmakers vinden het belangrijk dat jongeren over de ontwikkelingen rond station Oost meedenken, maar vooral ook zelf aan de slag gaan om het gebied groener en gezonder te maken.

Lees meer »

Duurzame Dinsdag

Investeren in duurzaamheid en groen is investeren in gezondheid en in de toekomst. De jeugd is de toekomst. Door sámen met jongeren aan de slag te gaan, werken we met De Groene Plaatsmakers vanuit de kracht en het talent van jongeren om Den Bosch groener, duurzamer en gezonder te maken. Mooi om Ufuk Kâhya, de wethouder die gezondheid én talentontwikkeling hoog in het vaandel heeft,  op duurzame dinsdag te kunnen ontmoeten.

Lees meer »

NK Tegelwippen met jongerencentrum én wijkbewoners

De Groene Plaatsmakers willen niet te veel praten over groen en gezondheid. We willen vooral aan de slag! Zaterdag 28 augustus hebben we daarom meegedaan aan het NK Tegelwippen. Een ludieke actie met een serieuze bedoeling: het vergroenen en gezonder maken van onze leefomgeving. Tegels eruit en groen erin! De actie leverde een behoorlijk gevulde container op. De eindstand: in totaal zijn er 483 tegels gewipt!

Lees meer »

Summerschool

Summerschool op 23 augustus: een hele dag aan de slag op een inspirerende, groene en gastvrije buitenlocatie, De Graafse Akker in Den Bosch. Sophie Gruiters, initiatiefnemer van het eerste uur, leidde ons rond en vertelde over het ontstaan van de Graafse Akker.  Na haar inspirerende verhaal zijn we aan de slag gegaan met de ideeën van de jongeren: welke ideeën zijn er, welke impact hebben die ideeën en hoe moeilijk of makkelijk zijn ze te realiseren? Vervolgens hebben we in de moestuin zelf onze lunch bij elkaar geplukt!!!

Lees meer »

Workshop Plaatsmaken voor Groen

In voorbereiding op de actie NK Tegelwippen organiseerden De Groene Plaatsmakers op 20 augustus bij Jongerencentrum Number One een workshop voor jongeren en buurtbewoners van de Sparrenburg. De workshop werd gegeven door Jasperina Venema. Jasperina is adviseur bij van Helvoirt Groen Projecten, begeleidt ontwerpprocessen en zet haar kennis en ervaring in om anderen te inspireren en te helpen om de eigen omgeving te vergroenen. Jasperina wordt gedreven door een passie voor wat de natuur kan betekenen voor de kwaliteit van leven. Het is hierbij voor Jasperina vanzelfsprekend om op een toekomstbestendige wijze met natuur om te gaan. Uitgangspunt is altijd het verbeteren van bodem en verhogen van biodiversiteit.

Lees meer »