Dag van de Duurzaamheid op het Ds. Pierson College

Gepubliceerd op 14 oktober 2021 om 16:45

Geslaagde actie met 130 leerlingen

Afgelopen vrijdag 8 oktober was het de Dag van de Duurzaamheid. De Groene Plaatsmakers organiseerden een geslaagde actie met zo'n 130 leerlingen van het Ds. Pierson College in Den Bosch. Deze actie was de kick-off van hun betrokkenheid bij de ontwikkeling van het gebied rondom Station Oost.  De Gemeente 's-Hertogenbosch wil in dit gebied zo’n 1.800 tot 2.100 woningen realiseren en heeft hierbij duurzame, groene én gezonde ambities. De Groene Plaatsmakers vinden het belangrijk dat jongeren over de ontwikkelingen rond station Oost meedenken, maar vooral ook zelf aan de slag gaan om het gebied groener en gezonder te maken.

Met andere ogen kijken door middel van geocaching

Door middel van een leuke geocaching activiteit leerden de leerlingen anders kijken naar het gebied waar zij dagelijks doorheen fietsen, naar school gaan, sporten en sommige gevallen zelfs wonen of werken. In samenwerking met Stichting Technotrend en een groep minor studenten van de HAS Hogeschool kregen zij op verschillende plekken in het gebied uitleg over onderwerpen als verstening, biodiversiteit, waterberging, duurzame woningen, gezondheid in relatie tot groen, natuurbeleving enzovoorts. Ook konden de leerlingen bij De Graafse Akker ervaren dat groen een hele belangrijke sociale functie heeft, dat buurtbewoners een belangrijke kunnen spelen bij het vergroenen van de stad én dat openbaar groen ook eetbaar kan zijn.

Actie met Bloemzaden van de Pollinators

We kwamen ook in actie: op het schoolplein en het versteende parkeerterrein van station Oost hebben de leerlingen in samenwerking met De Groene Plaatsmakers biologische bloemzaden van The Pollinators ingezaaid. Met deze activiteit konden de leerlingen ervaren dat ze nu al kunnen bijdragen aan vergroening én hebben we het belang van biodiversiteit aangekaart. Hopelijk staat het er in het voorjaar een stuk kleurrijker bij! 

Op naar de Young Climathon 

Deze actie op de dag van de duurzaamheid krijgt een vervolg met het Young Innovators programma van Stichting Technotrend: de leerlingen krijgen de komende weken tijdens het vak Biologie gastlessen van TechnoTrend over systeemdenken en innovatie. Hiermee worden ze klaargestoomd voor de Young Climathon die we gezamenlijk organiseren op vrijdag 10 december a.s. waar de leerlingen ideeën en initiatieven gaan bedenken voor een groenere en gezondere omgeving rondom station Oost.

 

Lees hier meer over: