Fleurop Zuid

Gepubliceerd op 2 november 2021 om 17:07

De buurt opfleuren en vergroenen 

Fleurop Zuid: een initiatief van een stoere jonge vrouw om haar wijk op  te fleuren met vrolijke balkonmoestuintjes. Vorige week donderdag 28 oktober 2021, werden heel wat flatbewoners aan de Gestelseweg in Den Bosch verrast met vrolijke balkonbakken met eetbare kruiden. De Groene Plaatsmakers hielpen initiatiefnemer Yussra met het uitvoeren van haar idee om haar wijk op te fleuren en te vergroenen. Een inspiratievol voorbeeld waar de wereld een beetje mooier, groener en gezonder van wordt!

Samen aan de slag

Yussra Qouassam (20 jaar) woont in de Gestelse buurt. Met hulp van jongerenwerker Lies van Lokven had Yussra via Cityboost een financiële bijdrage aangevraagd en gekregen voor haar plannen. Haar idee: 50 tot 100 moestuinbakjes maken, aanbellen bij flatbewoners aan de Gestelse weg en de moestuinbakjes  als groen cadeautje geven voor op het balkon. Tegelijkertijd een mooi  moment om haar buurtgenoten  te inspireren over het vergroenen van de buurt. Yussra vindt namelijk dat er veel te weinig groen is en zou het liefst een buurtmoestuin beginnen mét de inwoners van de Gestelse wijk.

Yussra kon wel wat hulp gebruiken bij de uitvoering van haar idee. Tommy Hendriks van Duurzaam Den Bosch bracht Yussra in contact met De Groene Plaatsmakers met de vraag of wij konden helpen.

Natuurlijk zeiden wij ja. Vanuit De Groene Plaatsmakers helpen we elkaar en de ander vooruit; we zijn immers een plek die jongeren met groene ideeën ondersteunt in de realisatie daarvan. Daarbij geloven wij in de kracht van kleine acties: een kleine actie met veel positieve energie levert bewustwording, nieuwe contacten, kennis en ideeën op. Hoe mooi is het dat iemand als Yussra zelf in actie komt om haar eigen buurt te vergroenen en haar buurtgenoten dit cadeautje aan te bieden?

We begonnen met het inwinnen van advies bij Carlijn Krielaars, beter bekend in Den Bosch en omstreken als De Groene Buurvrouw. Van haar kregen we handige tips en gingen we op pad. Ronja, Alice en Yussra kochten biologische kruiden in bij Tuincentrum Klerks in Oisterwijk en kregen daar volop uitleg over de verschillende soorten en de verzorging. Daarna gingen zij aan de slag bij jongerencentrum Zuid-Oost om balkonmoestuinbakken in allerlei vrolijke kleurtjes te maken. Zahra uit de wijk, kwam ook helpen.

Uitdelen!

Op donderdag 28 oktober was het dan zover: we gingen samen met Yussra op pad! We maakten jong en oud blij met de fleurige balkonbakjes met eetbare kruiden. En ontdekten dat er veel interesse was voor een buurt(moes)tuin in de wijk. Dus we gaan zeker nog kijken naar de mogelijkheden voor een groen vervolg van dit mooie initiatief.

Met dank aan Ronja, Lois, Alice, Lies, Zahra, Roos, Carlijn, Tommy en Nick die allemaal hebben geholpen!

 

Meer weten over de samenwerkingspartners die betrokken waren bij deze actie?: