Tiny Forest Project

Gepubliceerd op 22 februari 2022 om 07:59

Tiny Forest: meer dan alleen een minibos

De Groene Plaatsmakers hebben een nieuw project opgepakt in samenwerking met IVN Natuureducatie en de gemeente ’s-Hertogenbosch. We gaan een Tiny Forest® aanleggen! 

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek. Een Tiny Forest is daarmee meer dan alleen een minibos. Het is een bos van de buurt. 

 

Gezond voor mens en natuur

Zo'n klein bos heeft in vele opzichten een positief effect:

  • Het is een boost voor de biodiversiteit
  • Het zorgt voor natuurbeleving naast de deur
  • Het biedt grotere waterbergingscapaciteit
  • verbeterde luchtkwaliteit en is goed tegen hittestress
  • Een positief effect op de gezondheid

Leren van elkaar

IVN Natuureducatie werkt normaal gesproken samen met een school of een buurt. Deze keer gaat IVN een experiment aan door buitenschools met jongeren samen te werken. De jongeren krijgen de kans om samen met experts hun ideeën vorm te geven en uit te voeren. Zij kunnen vanuit hun perspectief en frisse blik ideeën en inspiratie toevoegen aan het Tiny Forest-concept en de beweging versterken voor meer natuur in de stad. IVN en De Groene Plaatsmakers onderzoeken op deze manier samen hoe we jongerenparticipatie (en andersom overheidsparticipatie) het beste vorm kunnen geven. Een mooie kans voor vergroening van de stad én een kans voor nieuwe ervaringen, extra kennisvergaring, talentontwikkeling en het verder bouwen aan het groene netwerk en het sociaal kapitaal in de stad.

 

Aan de slag

Vorige week hadden we een eerste meeting met Robbert Hesen van IVN Natuureducatie bij het Tiny Forest® bij het Sint Jans Lyceum. We hebben veel geleerd over de aanleg en het gedachtengoed achter deze minibosjes. We gaan nu op zoek naar geschikte locaties in 's-Hertogenbosch. Daar gaan we snel mee aan de slag want we willen in het najaar de boompjes gaan planten.

Het Tiny Forest project is een samenwerkingsproject van De Groene Plaatsmakers met

Mede mogelijk gemaakt door de gemeente
's-Hertogenbosch en de provincie Noord-Brabant