Kinderboekenhotel door en voor de buurt

Eerste officiële Kinderboekenminibieb in Rosmalen

Er zijn al heel veel minibiebjes in Rosmalen maar er is nog geen speciale minibieb voor kinderboeken. Jeroen van Lente, grafisch vormgever en kunstenaar, ging aan de slag om hier verandering in te brengen. Hij bedacht een bijzonder ontwerp: een minibieb speciaal voor kinderen.

 

Met zoveel mogelijk buurtgenoten aan de slag

Jeroen en ik zoeken beiden naar manieren om zoveel mogelijk mensen mee te laten doen en ervoor te zorgen dat iedereen op zijn of haar manier actief iets kan bijdragen. Dit vanuit de gedachte: iedereen kan iets. En vanuit onze overtuiging dat samenwerking met buurtgenoten heel veel teweeg kan brengen, prachtige kunstwerken oplevert en leidt tot verbinding.

We kozen er daarom voor om ook bij het maken, plaatsen en beschilderen van deze bieb zoveel mogelijk buurtgenoten te betrekken. Jeroen doet dit op een heel natuurlijke manier. Hij benadert mensen persoonlijk om te vragen of ze mee willen helpen en velen doen dat ook. Door buiten op straat aan de slag te gaan werden mensen nieuwsgierig. Buurtgenoten kwamen kijken en vragen wat ze aan het doen waren. Het mooie was dat hulp vervolgens spontaan op gang kwam en nog meer mensen kwamen meehelpen.

Samen met vele buurtgenoten weren alle aparte onderdelen gezaagd, geschuurd en geschilderd.

 

Tijdens het slotfeest van de Tiepies Tielekeshoeven Zotte Zomer Camping op 4 september hebben zo’n 30 buurtgenoten (vooral kinderen) de kinderboekenminibieb kleurrijk beschilderd. Het resultaat mag er wezen. De kinderboekenminibieb is prachtig geworden!

Tijdens het slotfeest beschilderden de kinderen en hun ouders de minibieb 

Wat is er leuker dan delen?

De naam voor deze nieuwe blikvanger in de wijk: Kinderboekenhotel Tielekeshoeven. Het idee: kinderboeken komen logeren in het kinderboekenhotel om daarna weer verder te zwerven en op reis te gaan. Iedereen mag een kinderboek komen halen of ruilen. En natuurlijk kan je een kinderboek ook komen (terug)brengen. Want wat is er leuker dan delen?

 

Van de hele buurt

Bij dit project zijn wel 25 mensen betrokken geweest om de boekenkast te maken, te schuren en te schilderen (vooral volwassenen) en daarna zo’n 30 (vooral kinderen) om hem in allerlei kleuren te beschilderen. Zo is deze kinderboeken-minibieb een blijvende, vrolijke en verbindende factor. Het is een blikvanger op straat en hij is van de hele buurt. Een trotse buurtbewoner vertelde: “Ik had niet zoveel tijd maar hier wil je toch bij zijn!”

 

Het Kinderboekenhotel Tielekeshoeven wordt inmiddels druk bezocht en gebruikt. Wat ook heel mooi is: veel buurtbewoners houden de minibieb goed in de gaten en zetten de boeken bijvoorbeeld weer netjes neer.