De Groene Plaatsmakers

Gepubliceerd op 19 maart 2021 om 15:56

Eerste pilot van start!

De jeugd heeft de toekomst! En daarom hebben Plaatsmakers en de Nature For Health Foundation de handen ineen geslagen om samen met jongeren de leefomgeving groener, duurzamer en gezonder in te richten. We bedachten 'De Groene Plaatsmakers'. Ons idee is gehonoreerd door het innovatiefonds van de GGD Hart voor Brabant. Dat is geweldig want nu kunnen we met onze eerste pilot van start in de gemeente 's-Hertogenbosch!

De afgelopen jaren is de kwalitatief goede en groene leefomgeving steeds prominenter op de maatschappelijke agenda gekomen. De relatie tussen een groene leefomgeving en de gezondheid van inwoners wordt breed erkend. Maar in de praktijk blijkt het soms lastig om de werelden van de leefomgeving en (publieke) gezondheid bij elkaar te brengen. Sanne Hiemstra (Nature For Health) en Roos Sohier (Plaatsmakers) hebben een nieuwe aanpak ontwikkeld die hierin verandering brengt: het groener, duurzamer en gezonder maken van de leefomgeving. Door jongeren, voor de samenleving.

Maatschappelijke beweging

In onze aanpak brengen we de verschillende domeinen, maatschappelijke partners, ondernemers én de doe-kracht van de jeugd bij elkaar. Daarbij sluiten we aan bij de maatschappelijke beweging waarin jonge mensen wereldwijd laten zien en horen hoe belangrijk de verbinding tussen mens en natuur is. Zij maken zich zorgen over de toekomst van onze aarde, het klimaat, het milieu, de natuur en hun gezondheid.

Jongeren zijn de Groene Plaatsmakers

Samen met jongeren gaan we lokaal aan de slag: zij zijn de Groene Plaatsmakers. We verkennen met hen waar zij meer groen willen, op welke plekken in hun eigen stad, wijk of dorp. Willen zij een groene plek om elkaar te ontmoeten, te sporten, te ontspannen of gewoon ter decoratie van de wijk? Is het een plek waar iedereen gebruik van kan maken of willen zij specifiek voor ouderen, kleine kinderen of voor hun eigen leeftijdsgroep iets creëren? Hierbij werken we samen met beleidsmakers, lokale ondernemers, onderwijs, zorg en welzijn op het gebied van duurzaamheid, gezondheid, natuur en omgeving.  

Praktische en duurzame resultaten

De aanpak resulteert in een actieplan dat mét jongeren samen is gemaakt en mét hen samen wordt uitgevoerd. Geen theoretische beschouwingen, maar vooral op zoek naar hoe we ideeën en initiatieven in de praktijk verder kunnen helpen. Op deze manier leveren jongeren een actieve en zinvolle bijdrage aan een gezonde, groene en klimaat adaptieve woonomgeving. Met duurzaam effect voor de gezondheid en de kwaliteit van het groen!


We doen het samen

Nature For Health helpt overheden, organisaties en inwoners om natuur in te zetten voor de gezondheid en het welzijn van mensen. Door mensen te verbinden, kennis te delen en projecten te begeleiden. Zo draagt NFH bij aan positieve gezondheid voor mensen en aan een omgeving met grotere biodiversiteit.

Plaatsmakers ondersteunt, bedenkt en realiseert initiatieven die de wereld gezonder, groener, duurzamer, socialer en leuker maken. Door ruimte te maken voor ideeën, support te bieden, verbindingen te leggen en vooral door het samen te gaan doen.  

De Groene Plaatsmakers doen we samen met: