Community Organising: Leren van de praktijk

Buurvrouw van het bos

Ik heb het geluk de buurvrouw te zijn van het Sparrenburgbos in Rosmalen. Het gebied dat bestaat uit bos en open veldjes, is heerlijk om in te wandelen, het hoofd even leeg te maken en iedere dag weer iets anders te ontdekken in het bos. Het is ook een plek waar mensen elkaar ontmoeten en een praatje maken met elkaar. Ik gun iedereen zo'n fijne verbindende en natuurrijke woonplek! 

Ons bos, zo voelt het. Maar officieel is het niet ons bos. Het Sparrenburgbos is een gebied (van zo'n 65 hectare groot) waar al sinds de jaren tachtig mee wordt gespeculeerd. In de laatste dertig jaar is het bos vijf keer van eigenaar gewisseld. Steeds weer willen deze eigenaren bouwen in het bos. Dat geeft iedere keer veel onrust bij de bewoners. Maar door ons te organiseren hopen we het bos te kunnen teruggeven aan zichzelf, voor altijd.

Stem van het Bos

Met het burgerinitiatief De Stem van het Bos willen wij als buren van het bos en natuurgenieters voor eens en voor altijd het bos en haar open veldjes veiligstellen. Voor de bosgenieters, voor de generaties hierna en bovenal voor het bos en haar natuurlijke bewoners zelf. 

Begin 2022 kwam het bos in handen van weer een nieuwe eigenaar. Net als alle vorige eigenaren ziet deze eigenaar een verdienmodel. En ook hij wil meer bouwen dan het bestemmingsplan toelaat. In het najaar van 2022 liep de omgevingsdialoog van de eigenaar met inwoners vast. De Stem van het Bos én de eigenaar kozen ervoor om met elkaar in gesprek te blijven. Het doel: uitzoeken of er een scenario mogelijk is waar er níet gebouwd wordt. Helaas hebben wij de onderhandelingen moeten stopzetten, maar we geven nog niet op!

Community Organising: leren van de praktijk

Een tijdje geleden werd ik geïnterviewd door Ifor Schrauwen over ons burgerinitiatief de Stem van het bos. Het werd een dynamisch en passievol gesprek. En het resulteerde in een mooi verhaal over ons initiatief in het essay 'Waarom buurten zich moeten organiseren - een verkenning'. Heel eervol om in deze mooie publicatie van LSA bewoners te staan en hopelijk daarmee vele anderen te inspireren!