Buurtinitiatief in de Tielekeshoeven

Na de eerste persconferentie over het corona virus in maart 2020 stond de wereld opeens stil. Dat bracht enkele bewoners van Tielekeshoeven in Rosmalen ertoe om in de buurt actief te worden in de wijk: solidariteit, een levendige gemeenschap, elkaar kennen en het fijn hebben samen is in dit soort tijden extra belangrijk.

Ik maakte deel uit van deze initiatiefgroep in mijn eigen wijk de Tielekeshoeven in Rosmalen. Met deze buurtgenoten is plaats gemaakt voor laagdrempelige activiteiten georganiseerd door buurtgenoten zelf. Niet ‘praten over’ maar vooral praktisch aan de gang: plezier hebben met elkaar, elkaar positief verrassen, de moed erin houden, een beroep durven doen op elkaar. 


Tielekeshoeven Zotte Zomercamping

Het begon met buurtborden, buurtboekjes en een geslaagde alternatieve Koningsdag. In de zomer werd de Tielekeshoeven omgetoverd tot een ‘Buurtcamping’: op vakantie met de buren maar dan lekker slapen in je eigen huis.

Het Basketbalplein werd campingplein met pop-up terrassen iedere vrijdagmiddag en zaterdagavond. Hier ontstonden de ontmoetingen, ideeën en activiteiten: de theatermaker werd Bingo-master, de instructeur gaf een Bootcamp en de ontwerper maakte een echte ‘Groeten uit de Tielekeshoeven Zotte Zomercamping ansichtkaart’. Er werd iedere woensdagmiddag voorgelezen voor de kleintjes en één van de buurtbewoonsters zorgde voor een fantastische middag waar de kinderen een ponyritje konden maken door de buurt. Het lukte zelfs om Zomaargasten, een voorstelling van het Bossche Theaterfestival Boulevard, naar de Tielekeshoeven te halen: een theatrale talkshow met gegarandeerd géén BN-ers: een geweldige avond met grappige, beschouwende en ontroerende verhalen van buurtgenoten. Hoe waardevol om de verhalen van elkaar te horen en elkaar beter te leren kennen. Heel bijzonder en een heel mooie herinnering voor de mensen uit de Tielekeshoeven.

De Zomercamping werd met het jaarlijkse straatfeest afgesloten waar onder andere met vele kleine en grote mensen een prachtige schildering gemaakt is van de Tielietielie-vogel. Deze schildering staat op een schutting aan het begin van de wijk als blijvende herinnering.    

Er is in de zomer van 2020 plezier gemaakt, buurtgenoten hebben elkaar positief verrast, elkaar geholpen en elkaar (opnieuw) leren kennen en waarderen als buur en medemens.