Plaatsmaken voor buurtnatuur

Onze wijk de Sparrenhoeven in Rosmalen is groen maar kan nog véél natuurrijker en biodiverser. Met planten en bloemen om je heen krijg je een beter humeur en adem je schonere lucht in. Daarnaast blijft het in de zomer heerlijk koel. Bij extreme droogte houdt natuurrijke bodem meer water vast. En bij veel regen kan het regenwater makkelijker weg. Daarom: tegels eruit en (biologisch) groen erin! Dit kan door het aanleggen van geveltuintjes, door boomspiegels te vergroten en te beplanten en onze achtertuinen te onttegelen. Iedere tegel telt!

Jeroen van Lente ontwierp het bordje Buurtnatuur. Speciaal voor geveltuintjes en boomspiegels in de straat. Dit om te voorkomen dat het bodemleven en kwetsbare plantjes weg geschoffeld of geblazen worden. 


Workshop De Groene Buurvrouw

Als kick off van de tegelwip-actie in de wijk nodigden we Groene Buuurvrouw Carlijn Krielaars uit om een workshop te geven. De workshop was lekker buiten, op het Heijmansveldje in de wijk Sparrenburg. En wat was het een super leuke en leerzame workshop! De belangrijkste tips van de groene buurvrouw:

 

De bodem is de basis

Zorg voor een goede bodemBijv met mulchen (bladeren: liefst niet teveel eik), bentoniet om het vocht vast te houden, cacao doppen, houtsnippers, snoeiafval (klein geknipt). Werk in laagjes. Door veel organisch materiaal door het zand te mengen ontstaat er een rijk bodemleven van micro-organismen, schimmels en beestjes. Dit draagt allemaal bij aan de biodiversiteit van de bodem. Onthoud: wormen zijn je allerbeste vrienden en je gratis personeel! Wil je wormen aantrekken: ze zijn dol op koffiedrap!

Dood hout in de tuin is een bron van leven! Dus leg ergens een boomstronk neer en geef je tuin een bio-boost!!!

Belangrijk voor de bodem, de beestjes en voor onze eigen gezondheid: KOOP BIOLOGISCHE PLANTEN, BLOEMEN EN BLOEMBOLLEN

Planten die je koopt bij de grote tuincentra en telers zitten helaas vol pesticiden of bestrijdingsmiddelen tegen schimmels. Niet kopen en in je tuin zetten dus.

 

Kies beplanting die past in de omgeving

Onze wijk is een boomrijke omgeving met zure grond en veel schaduw. Houd hier rekening mee als je planten en bloembollen uitkiest. Lavendel groeit bijvoorbeeld NIET goed in een zure grond.

Goede schaduwplanten
Salomonszegel (heel mooi!), bloembollen (biologisch!), sneeuwklokjes, bosanemoontjes, lieve vrouwe bedstro, bosviooltjes, judaspenning, vergeet-mij-nietjes, longkruid, dovenetel, blauwedruifjes, sneeuwroem.

Tips voor de boomspiegel (de grond rondom een boomstam)
akkerbloemenmengsel, lelietjes van dalen, tongvaren….

Plantjes en bloemen voor in de zon
Vleesbes (‘Sarcococca’): niet eetbaar, goede vervanging voor buxus: bloeit in de winter, bloeit in de winter, ruikt heerlijk, wintergroen en kan goed tegen zure grond.
Sering (schiet overal uit, goed voor de vogels) en judaspenning

Klimmers
Kamperfoelie, Wilde Wingerd (ook mooi tegen een boom aan laten groeien en klimop (goed voor de bijen als die gaan bloeien)

En vooral inheemse plantjes de ruimte geven. Paardenbloemen zijn heel bijzondere bloemen! En sommige vlinders zoals de Atlanta leggen alleen eitjes op de brandnetel. Dus als je durft: laat ook op sommige plekjes wat brandnetel staan!

Foto: Sandra Peerenboom

Meer over De Groene Buurvrouw

Bij Carlijn Krielaars, De Groene Buurvrouw, kun je terecht voor tal van kleinschalige, persoonlijke, groene (stads)projecten. Geveltuintjes maken, je tuin onttegelen, een saai balkon vergroenen en re-stylen, dat hoekje in je tuin waar niks wil groeien, noem maar op. De Groene Buurvrouw weet hoe je dit kan aanpakken en waar je moet beginnen.

 

Samenwerken met de natuur

De Groene Buurvrouw tuiniert met respect voor de bodem, dieren en milieu: inheems, gifvrij en waar het kan biologisch. Niet alles kaal harken, omspitten en uitroeien, maar juist verwonderd zijn over wat de natuur zelf bedenkt. Sámenwerken met de natuur, niet in strijd ermee. Dan kan je vaak ook dat zogenaamde ‘onkruid’ laten staan omdat juist dáár een onverwacht mooie bloem in komt waar de bijen, de vlinders en de vogels heel blij mee zijn.

Wil je meer weten over de Groene Buurvrouw?

Neem dan eens een kijkje op haar website www.degroenebuurvrouw.nl en volg haar op instagram @degroenebuurvrouw


Meer inspiratie? Meer weten?

Doe op deze sites inspiratie op en vind meer informatie over boomspiegels, ecologisch en biologisch tuinieren.

Hieronder een aantal leuke websites op een rij:

 

Een goede bodem is de basis: