Tegels eruit en Planten erin

Gepubliceerd op 13 augustus 2021 om 12:30

Samen maken we de buurt groener

Toe aan verkoeling tijdens warme zomerdagen? Drogere voeten bij hoosbuien? Of wil je meer kleur in je tuin en planten neerzetten die goed zijn voor vlinders en bijen? Ont-tegel dan mee en plaats daar groen voor terug!

De Groene Plaatsmakers gaan aan de slag!

Verstening veroorzaakt wateroverlast, hittestress én is slecht voor de biodiversiteit en onze gezondheid. Daarom doet de gemeente 's-Hertogenbosch mee aan het NK Tegelwippen. De Groene Plaatsmakers doen ook mee: samen met jongeren van jongerencentrum Number One en buurtbewoners gaan we op zaterdag 28 augustus aan de slag in de wijk Sparrenburg in Rosmalen!

Plaatsmaken voor groen

De Sparrenburg is een groene buurt, maar het kan nog veel groener. Tegels vervangen voor groen is goed voor mens en dier, geeft verkoeling bij hitte en voorkomt wateroverlast bij hoosbuien. Planten, bomen en struiken zijn prettiger én gezonder om in te leven voor mens en dier. Alle reden dus om tegels te wippen en plaats te maken voor groen. Iedere tegel telt!

Samen is leuker dan alleen

Voor mensen die er tegenop zien om in eigen tuin aan de slag te gaan bieden we een mooie kans: op zaterdag 28 augustus gaan De Groene Plaatsmakers Den Bosch samen met jongeren van Jongerencentrum Number One én buurtgenoten (jong en oud) die willen helpen aan de slag in de Sparrenburg. En bij Number One gaan de jongeren bij hun jongerencentrum ook zelf aan de slag met het aanleggen van een geveltuintje.

De gemeente ’s-Hertogenbosch plaatst een container in de wijk waar buurtbewoners gratis hun tegels in kwijt kunnen. Container, hulptroepen en kruiwagens staan op een centraal punt in de wijk klaar om aan de slag te gaan.  Iedereen kan meedoen!

Er zijn een aantal spelregels:

  • Ont-tegel je tuin (eventueel met hulp van jongeren en buurtgenoten)
  • Meld je tegels aan bij het NK tegelwippen
  • Gooi je tegels in de container en krijg een plantje
  • Geef je plantje een mooie plek

Workshop voor groene tips & trics

In voor bereiding op het tegelwippen willen we jongeren en buurtbewoners de kans geven om meer te weten te komen over over het aanplanten van groen.

 De Groene Plaatsmakers organiseren daarom op 20 augustus een workshop bij Number One met tips & trics over:

  • hoe begin je met de aanleg van groen?
  • wat is belangrijk?
  • hoe kan ik bijdragen aan biodiversiteit
  • hoe zorg ik voor een goede bodem?
  • wat zijn de mogelijkheden voor eetbaar groen in mijn (gevel)tuin? 

Deze workshop organiseren we samen met Jasperina Venema. Jasperina is adviseur bij van Helvoirt Groen Projecten, begeleidt ontwerpprocessen en zet haar kennis en ervaring in om anderen te inspireren en te helpen om de eigen omgeving te vergroenen. Jasperina wordt gedreven door een passie voor wat de natuur kan betekenen voor de kwaliteit van leven. Het is hierbij voor Jasperina vanzelfsprekend om op een toekomstbestendige wijze met natuur om te gaan. Uitgangspunt is altijd het verbeteren van bodem en verhogen van biodiversiteit.

Aan de slag!

Check hieronder hoe je zelf mee kan doen!

 

Voor meer informatie kan je contact opnemen met Roos Sohier

+31 (0) 6 21631076

roos@plaatsmakers.com