Vakantie-inspiratie

Appreciative Inquiry

Jaren geleden las ik het artikel ‘Verstoor de gewoontes een beetje’ in een boekje van Marij Bouwmans over Appreciative Inquiry en perspectiefwisseling in het onderwijs.  De titel ontleende de schrijfster aan Frank O. Gehry, die wereldberoemd is geworden door het ontwerp van het Guggenheim-museum in Bilbao in Spanje. Zij gebruikt zijn gebouw en werkwijze als metafoor voor ‘samen tot iets komen waar je goed in bent’. Dit artikel raakte en inspireerde mij. Het gaf woorden aan mijn manier van werken: uitgaan van wat wél kan, uitgaan van en waarderen wat er al is, het gebruikelijke een beetje verstoren en samen improviseren om tot nieuwe ideeën en nieuw gedrag te komen.

Dit voorjaar volgde ik de inleiding AI bij het Instituut voor Interventiekunde om weer in de Appreciative Inquiry te duiken. Voor mij een aanleiding om ook de publicatie met de metafoor over Gehry en het Guggenheim op te zoeken. En het lezen ervan gaf voor mij de doorslag: deze zomer zou ik naar Noord-Spanje en Bilbao af reizen. Eindelijk heb ik het Guggenheim museum in Bilbao bezocht, dat al een jaar of 10, sinds het lezen van het artikel, op mijn wensenlijstje stond.

Ik was onder de indruk van het gebouw. Het gebouw leeft, lijkt organisch, vanuit iedere hoek ziet het er anders uit, geen stukje is hetzelfde, je ontdekt voortdurend iets nieuws, het past feilloos op de plek waar het staat en kleurt zich naar de omgeving. Het gebouw brengt je uit balans, het imponeert en ik vind het prachtig. Het laat zien waar we toe in staat zijn en wat we kunnen creëren als we de verbeelding de ruimte geven. Als we tegenstellingen en verschillen niet willen wegpoetsen maar juist laten zien én verbinden. Open staan voor meerdere interpretaties van de werkelijkheid. Eigen ideeën rijker maken en durven bij te stellen met de ideeën van anderen. Niet alles plannen en zeker willen weten, maar iets een beetje anders gaan doen. En te kijken wat er dan ontstaat.  Als dat lukt, dan ben je dus in staat om de meest prachtige dingen tot stand te brengen. Voldoende inspiratie dus om nu na de zomer weer aan de slag te gaan en op mijn manier de wereld een beetje mooier proberen te maken.

Roos Sohier
Plaatsmaker voor initiatieven in zorg, welzijn en samenleving

 

 

Ook geïnspireerd worden door Gehry en het Guggenheim? Download de publicatie ‘Appreciative Inquiry - perspectiefwisseling in het onderwijs’ van Marij Bouwmans, MesoConsult b.v., Tilburg, 2004. Op bladzijde 31 begint 'Verstoor de gewoontes een beetje'.

Publicatie Appreciative Inquiry
PDF – 936,1 KB 90 downloads

 

Of bekijk hier het vermakelijk gesprek met Richard Saul Wurman met Frank Gehry.

En hieronder een selectie van de vele foto's die ik maakte van het Guggenheim.