Community Art

• in de wijk  • iedereen doet mee

Samen met anderen mooie, verbindende projecten realiseren vanuit een passie, met mensen die een gezamenlijk doel voor ogen hebben. Dat samenwerking met buurtgenoten heel veel teweeg kan brengen, prachtige kunstwerken oplevert en leidt tot verbinding, dat hebben we afgelopen twee zomers laten zien. Kijk bijvoorbeeld naar de Tielietielie-vogel en het Kinderboekenhotel Tielekeshoeven. Hier hebben we, in de zomer van 2020 met tussen de 30 en 40 buurtgenoten en in 2021 met ruim 60 buurtgenoten van alle leeftijden aan gewerkt. Heel veel mensen doen mee, de projecten zijn door en voor iedereen. Wat er gedaan en gemaakt wordt is van hen. De buurtgenoten zijn eigenaar.

We deden dat tijdens de Tiepies Tielekeshoeven's Zotte Zomer Camping van 2020 en 2021. Zomers vol initiatieven van allerlei buurtgenoten, ondersteund door een initiatiefgroep van ruim 10 buurtbewoners.

Roos Sohier en Jeroen van Lente schreven er een artikel over in het tijdschrift VPWinfo van de beroepsgroep VPW, onderdeel van CNV Kerk & Ideëel.

Tielietielie-vogel

Dit is een mooi voorbeeld van een project met buurtgenoten. In de zomer van 2020 hebben we bij ons in de wijk (de Tielekeshoeven in Rosmalen) een project gedaan rond de Tielietielie, een denkbeeldige vogel waaromheen ik een verhaal had verzonnen. Hij wilde graag terugkeren naar zijn oude wijkje.

Met een flinke groep kinderen hebben we een groot nest voor deze vogel gemaakt, om hem welkom te heten. Daarna schilderden we met zo'n 40 mensen, jong en oud (steeds in groepjes van vijf) een grote Tielietielievogel op de schutting bij mijn huis. Een mooi verbindend project.

Kinderboeken-minibieb

Ik noemde het hierboven al, het Kinderboekenhotel Tielekeshoeven. Zie de foto's hieronder. Het was een feestje!

Kijk ook op de site van de minibiebs in Rosmalen en Den Bosch.

 

Het Kinderboekenhotel Tielekeshoeven hebben we met 60-70 buurtgenoten van alle leeftijden gemaakt en beschilderd.